Zgarista


Zahvaljujuci internetu i brzoj konekciji gledam mnogo filmova..Dobrih,losih,zabavnih,uzbudljivih...ponekad skinem i poneki film dva puta i tek posle nekoliko minuta shvatim "gledao"...Retki su filmovi koji ostave utisak, koji ostanu ugravirani u pamcenje..... poslednji kojeg se secam je bio Formanov "Amadeus"..sve dok sasvim slucajno nisam pogledao ovaj neverovatni film i ostao bez daha ....zapanjen ,potresen ,dirnut ,nem .....

" Nawal Marwan je mrtva. Ova nekadašnja sekretarica Jeana Lebela, inace javnog beležnika iz Kvebeka, možda nije bila uzorna majka blizancima, sestri Jeanne i bratu Simonu, ipak ostavila im je ponešto. Pre svega, tajnu u amanet. Tajnu svog života, koja ukljucuje oštro mešanje hrišcana i muslimana, koje završava krvavim ratom, kao i licnu tajnu same Nawal. Jeanne treba da pronadje svog oca, Simon brata i da mu predaju po jedno pismo. Tek tada ce pokojnica moci da bude dostojno sahranjena i pociva u miru. Simon se buni, Jeanee, inace asistent na fakultetu, lakše prihvata ovaj amanet. Sam Lebel im se stavlja na raspolaganje ne bi li poslednju želju mrtve želje ispunili. Put ih vodi na bliski istok, u ono što je tamo preostalo od tragova, posuto gelerima..."

"ovo je najbolji film sa proteklog FESTa i najbolji film koji videh u ovoj godini.....imajuci u vidu žestoke emocije, patnje, muke i užase koji se ovde vide, sugerišu ili prepricavaju, moram takodje da naglasim da INCENDIES sa retko vidjenom veštinom barataju svim tim emocijama a da nikad to ne zadje u oblast manipulativnog, pateticnog, melodramaticnog – odnosno, i onda kada pridje tome, to je opravdano i dobro izvedeno, a svaki krešendo u tom smislu zaslužen je, tim pre što je vecina užasa (uz nekoliko casnih i memorabilnih izuzetaka) u anderstejtmentu. odmerenost ali ne i evazivnost ili zasladivanje u tretmanu užasa izuzetan je talenat reditelja...."

Dejan Ognjenovic na svome blogu ...

Pogledajte!Necete se pokajati...

Reacties

Populaire posts van deze blog

OPET JE MAJA KRIVA ZA SVE

The Laka Konjica

Dozivljaji jednog kisnog leta u Holandiji ano2023